Història



L'Associació de Veïns de Badal, Brasil i La Bordeta va ser fundada l'any 1970 per un grup de comerciants i veïns del carrer Badal afectats per la construcció del Primer Cinturó de Ronda que va dividir el barri en una autopista urbana i va fer que molts veïns i veïnes tinguessin que canviar de barri per les injustes expropiacions.  Des d’ençà l’urbanisme ha estat el tema més important que s’ha treballat. Entre altres lluites podem anomenar  la cobertura del Primer Cinturó de Ronda des del carrer Constitució fins la carretera de les Corts, amb un pàrquing de 400 places des de Carretera de Sants fins l’Avinguda Madrid. Al llarg d’onze anys la Coordinadora de l’AV va negociar amb diferents regidors del Districte. També es va negociar l’expropiació de l’antiga fàbrica Celograf, actualment la Plaça Olivereta,  amb la col·laboració de la Comissió de Veïns del carrer Bonsoms. Encara avui es pot veure l’antiga xemeneia integrada a la nova plaça. A la Plaça Cerdà es va enderrocar el vial aeri (scalextric) que donava entrada al cinturó abans de ser cobert i es van crear els Jardins de Valent Petit d’acord amb els veïns.

Al voltant dels anys 1984 i 1986 es va aconseguir aturar la subhasta de Serra i Balet protegint els drets dels treballadors. L’antiga fàbrica és ara el Club Esportiu Mediterrani. En els últims anys s’ha treballat per aconseguir millores a la Ciutat de la Justícia, Biblioteca del Vapor Vell, urbanització del carrer Joan Güell, recuperació de Can Batlló,... Actualment la lluita està centrada amb el projecte de Juan de Sada i la caserna militar que va comprar l’Ajuntament.

A més l’Associació també s’ha implicat amb el tema de sanitat juntament amb la FAVB. En aquest àmbit s’ha aconseguit aturar el tancament de l’ambulatori de Carreres Candi i augmentar els serveis dels altres ambulatoris de la zona (Magòria i Serra i Arola). Actualment lluitem i treballem activament en el tema de les retallades, defensant la sanitat pública i gratuïta per tothom.
En l’àmbit de seguretat ciutadana s’ha aconseguit eradicar un focus “conflictiu” del carrer Badal, fem reunions periòdiques amb la policia i guàrdia urbana de totes les propostes que ens fan arribar els veïns.
Tradicionalment l’Associació ha fet sortides i excursions culturals a tota Catalunya, encara que els últims anys s’ha deixat de fer.

Al llarg de tota aquesta trajectòria han passat per l’Associació persones diverses amb un mateix objectiu: la millora del nostre barri i les condicions de vida dels nostres veïns. Entre ells trobem al Joan Caballé i Abella, veritable cor de l’Associació al llarg de molts anys i va ser guardonat amb la medalla d’honor de la ciutat en 1999. Però també destaquem la col·laboració d’en Josep Martínez Pedrol, Antonio Alcaide i Eugeni Giralt.